Víno-malé vinárstvo PD Siladice Lukab

Poľnohospodárske družstvo  Siladice Restaurant   L U K A B   Dolné  Zelenice

PONUKA  VÍN  sudové

BIELE

1. Rulandské biele 2019              suché                   2,50 €/l

2. Rizling vlašský 2019                suché                   2,50 €/l

3. CUVEÉ zmes biela 2019          suché                   1,60 €/l

ROSÉ

1. Rosé Svätovavrinecké 2019      suché                  1,90 €/l    AKCIA !!!   / pôvodná cena 2,50 €/l

2. Rosé Svätovavrinecké 2019      polosladké         2,50 €/l

ČERVENÉ

1. Svätovavrinecké 2018                suché               2,50 €/l

Cena vín je vrátane DPH. Cena plast. fľaše 1 l – 0,20 €/ks, 2 l – 0,20 €/ks, 5 l – 0,40 €/ks

PONUKA  VÍN  fľašované    0,75 l

BIELE

1. Muller Thurgau               2019       suché                  4,50 €/ fl.

2. Veltlínske zelené            2019       suché                   4,50 €/ fl.

3. Rizling vlašský               2019       suché                   5,–   €/ fl.    

4. Rizling vlašský               2018       suché                   5,–   €/ fl.        

5. Rizling vlašský                 2018       polosuché           5,–   €/ fl.

6. Rulandské biele              2018       suché                   5,–   €/ fl.

ROSÉ

1. Rosé   Svätovavrinecké    2019       suché                   4,50 €/ fl.

2. Rosé   Svätovavrinecké   2019        polosladké          4,50 €/ fl.

ČERVENÉ

1. Svätovavrinecké             2015        suché                  5,–   €/ fl.

2. Svätovavrinecké       2015        suché barik.       5,–   €/ fl.

3. Svätovavrinecké            2017         suché                  5,–   €/ fl.

4. Svätovavrinecké          2018         suché                 5,–   €/ fl.

5. Rulandské modré     2018         suché                  6,–    €/ fl.                  

6. Rulandské modré           2018         suché barik.      6,–   €/ fl.

7. Cabernet Savignon    2018         suché                6,–   €/ fl.

PREDAJ VÍNA    –  VÍNO  LUKAB   Dolné Zelenice

               PO – ŠTV             8,00 – 14,00 hod.             

              PIATOK              8,00 – 17,00 hod.

              SOBOTA            10,00 – 14,00 hod.       pri objednávke do 13,00 hod.  možný rozvoz k Vám domov

               Email:    vino@lukab.sk                                              

                               www.lukab.sk      

                tel.č./ sms    0905 278 004

     Možnosť   dovozu   – tel.č. 0905 278 004

 V ponuke  aj  fľašované  vína  PD Siladice  aj v  darčekovom   balení, nafľašujeme  vína  podľa  Vášho  výberu  na  svadby, alebo  inú   príležitosť. 

Ponúkame výber z kvalitatívne vyrovnanej kolekcie vín našej výroby .

Hlohovecký rajón je územne zaradený do malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Naše vinohrady sa rozprestierajú popri rieke Váh, kde slnko, rieka a jedinečná pôda sú darcom energie, ktorá ochraňuje vinice na jej brehu pred jarnými a zimnými mrazmi. Odrody, ktoré pestujeme sú vďaka tomu, jemné s prepracovanou a vyzretou chuťou, z ktorých robíme víno, ktoré prezentuje našu starostlivosť a prácu o hrozno. Hospodárime na 25 hektároch rodiacich viníc. Nachádzajúca sa v katastrálnom území Dvorníky a Posádka, teda juhozápadné svahy Považského Inovca.
Pestujeme biele odrody: Muller Thurhau, Veltlín zelený, Rizling vlašský a Rulandské biele a červené odrody Svätovavrinecké,Cabernet Sauvignon,Rulandské modré
Veríme, že naše víno Vás osloví svojou kvalitou a chuťou.


Veltlín Zelený 
víno z vlastnej produkcie

Odroda: Na Slovensku hojne pestovaná biela muštová odroda viniča, druhá najrozšírenejšia po Rizlingu Vlašskom vôbec. Príjemné spektrum chutí a vôní po ovocí či kvietkoch dopĺňa pre sortu charakteristická dochuť po horkých mandliach. Skutočnou perlou medzi veltlínmi sú tie, ktoré dosahujú zaujímavú pikantno-korenistú chuť typickú pre terroir. Odroda dáva podľa vyzretosti ročníka a podľa vhodnosti klimatických podmienok vysoko akostné až prívlastkové výbery. Zaujímavosťou je, že bobule veltlínu sú skutočne zelené, čo sa prenáša i do farby samotného vína. 

Pôvod odrody: Biela odroda Veltlínske Zelené je dedičstvom rakúsko-uhorskej monarchie. Pôvod síce nie je známy, za pravlasť sa však pokladá Dolné Rakúsko, možno i severné Taliansko. Počas storočí sa rozšírila do krajín multietnického cisárstva – pestuje sa na Slovensku, Morave, v Maďarsku i Chorvátsku, poznajú ju aj vo Švajčiarsku – pravda ako Ermitage Blanc. Ako najrozšírenejšia odroda sa zelený veltlín dlho pokladal za konzumné víno na rýchlu spotrebu v typických rakúskych pivničných vinárniskách. Až v 90. rokoch 20. storočia sa v Rakúsku s nástupom módy suchých bielych vín aj v prípade Veltlínskeho Zeleného začal presadzovať dôraz na kvalitu. 

Charakteristika odrody: Vzhľadom na veľkú úrodnosť vyžaduje výživné, hlboké pôdy. Dozrieva v druhej dekáde októbra. Veltlínske Zelené pri dobrej starostlivosti poskytuje svieže, plné vína, ktorých intenzívna chuť sa viaže k typu pôdy a polohe. V slovenskej malokarpatskej oblasti je pre ne napríklad typická „mandľová horčinka“ (príchuť horkých mandlí), inde chuť bieleho hrozna, lipového medu, zelenej papriky, niekedy bielej broskyne. 

Gastrokombinácia:Víno sa hodí k dusenému mäsu na zelenine, k vyprážaným rezňom, k ľahkej úprave rýb, k opekanému kuraciemu a morčaciemu mäsu, k cestovinám, omáčkam a syrom.


Rulandské Biele 
víno z vlastnej produkcieOdroda:Pôvodom je to stará francúzska odroda známa už v 14. storočí. Hovorí sa o nej ako o krásnej francúzskej odrode s burgundským rodokmeňom. Odrodu rajonizujeme do teplejších polôh miernych svahov s južnou expozíciou. Príťažlivá vôňa kvetov a plná zamatová chuť zaradzujú moky z tejto odrody medzi naše najžiadanejšie. Rulandské biele patrí do skupiny odrôd používaných na výrobu najkvalitnejších bielych vín. Ich kvalita nadobúda starnutím jemný buket. Pôvod odrody: Rodí sa na kroch Burgundského bieleho. Tak, či onak, nezaprie táto odroda v sebe svoj pôvod. Pôvodom je to stará francúzska odroda známa už v 14. storočí. Hovorí sa o nej ako o krásnej francúzskej odrode s burgundským rodokmeňom. Odrodu rajonizujeme do teplejších polôh miernych svahov s južnou expozíciou. Charakteristika vína: Rulandské Biele je biele akostné odrodové víno. Je to extraktívne svieže ľahké víno s harmonizujúcimi kyselinami a s jemnou arómou. Svojím charakterom blízke Chardonnay, s buketom blízkym Rulandskému Sivému. Slnkom pozlátené víno žltozelenej farby. Noblesná vôňa medových plástov, broskýň, mandlí, dominujú aj tóny mandarinkovej šupky a dužiny grepov. Vo víne cítiť aj jemný nádych chleboviny. V chuti sa postupne vynárajú jemné ovocné tóny, najmä hrušky, banánov a tropických chutí vanilky, vlašského orecha a ananásu. Vynikajúce ročníky obsahujú jemnú príchuť po ušľachtilej plesni Botrytis cinerea. Vysokú akosť dosahuje pri dobrom ročníku ležaním vo fľašiach ako aj z prezretého hrozna pri fľašovej zrelosti vína. Akostné sa konzumuje v priebehu 2 až 4 rokov, prívlastkové v rozpätí 3 až 8 rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 9 – 11° C. 

Gastrokombinácia: Doporučujeme ho podávať k varenému mäsu, k prírodným úpravám hovädzieho mäsa, k zeleninovým a ovocným predkrmom, k hydine, teľacím špecialitám, paštétam, rybám a k tvrdším bielym syrom.


Rizlink Vlašský 
víno z vlastnej produkcieOdroda:ochádza pravdepodobne z francúzskej oblasti Champagne, avšak jeho pôvod nie je presne známy. Nie je príbuzný s „pravým“ Rizlingom Rýnskym. Dnes patrí medzi najrozšírenejšie odrody v celej vinohradníckej Európe. Na Slovensku jeho výsadba zaberá až 25 % plôch a najlepšie podmienky na pestovanie má na ílovito – hlinitých pôdach. Pôvod odrody: Rodí sa na kroch Burgundského bieleho. Tak, či onak, nezaprie táto odroda v sebe svoj pôvod. Pôvodom je to stará francúzska odroda známa už v 14. storočí. Hovorí sa o nej ako o krásnej francúzskej odrode s burgundským rodokmeňom. Odrodu rajonizujeme do teplejších polôh miernych svahov s južnou expozíciou. Charakteristika vína:Rizling vlašský je typické biele odrodové víno s vyrovnanou kvalitou. Má svetlozelenú až zelenožltú farbu s iskrou slnka. Víno charakterizuje svieža vôňa lipového medu a lúčnych kvetov, ktorá pripomína horké mandle alebo zelené jablká. Je plné citrusových aróm a v bukete sa objavujú aj príjemné ovocné vône. A toto všetko harmonicky dopĺňa všadeprítomná šťavnatá kyselinka. Chuť je príjemná, svieža a jemná. Typické kyselinky sú doplnené plne ovocnými tónmi a spolu vytvárajú veľmi harmonické víno, ktoré poteší každého milovníka vína. Možno povedať, že chuť je komplexná s dlhou dochuťou. Rizling vlašský si pre svoj vyšší obsah kyselín uchováva sviežu neutrálnu chuť a mladistvý dojem. Preto je vhodné na archiváciu. Akostné dosahuje najlepšiu fľašovú zrelosť v rozpätí 2 až 4 rokov, výberové vína s prívlastkom v rozpätí 4 až 12 rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C. 

Gastrokombinácia: Víno je vhodné ako aperitív a ako doplnok teplých aj studených predjedál a hlavných jedál z teľacieho mäsa i sladkovodných rýb. Odporúčame podávať aj k pečeným rybám, špecialitám z bravčového mäsa, k husacine a hydine na všetky spôsoby, zapekaným cestovinám, tvrdým dobre vyzretým syrom, ale aj k pikantným obloženým chlebíčkom, jemným paštétam, prípadne k fádnejším jedlám, kde je nutné povzbudiť chuť kyselinkou. Ako mladé víno je vhodné aj k zabíjačkovým špecialitám. Je vynikajúce na posedenie s priateľmi a na zahnanie smädu vo vínnom striku.


Svätovavrinecké 
víno z vlastnej produkcie

Odroda:Odroda taká typická pre naše končiny. Bobule červeného ovocia, tóny sliviek a korenia v sobáši s vyšším obsahom ihravých kyseliniek a trieslovín, ktoré vyzrievaním získavajú na kráse, to sú charakteristiky tejto odrody. Presný pôvod odrody nie je známy, pôvodne sa predpokladalo, že vznikla mutáciou odrody Rulandské Modré. Je to francúzska odroda, neskôr prenesená do Nemecka. Podľa genetickej analýzy vznikla ako semenáč „burgundských“ odrôd. V každom prípade pochádza z územia dnešného Francúzska, najrozšírenejšia bola v oblasti Alsaska, odkiaľ sa začiatkom 19. storočia začala šíriť cez Švajčiarsko a Nemecko, až sa okolo roku 1900 dostala ku nám do strednej Európy. Dnes je najrozšírenejšia na Morave, v Čechách, v Rakúsku a na Slovensku. U nás zaberá 5,5 % plochy všetkých vinohradov čím sa radí po Frankovke Modrej na druhé miesto medzi modrými odrodami. Paradoxne v krajine svojho pôvodu vo Francúzsku sa už nepestuje. Svoj názov odvodzuje od Svätého Vavrinca – bobule tejto odrody sa totiž začínajú sfarbovať okolo 10. augusta, na ktorý pripadá sviatok uvedeného svätého.

Charakteristika odrody: Je bujného rastu, so strednou odolnosťou voči mrazu, je suchomilná. Vo vlhkých rokoch sú husté strapce náchylné na hnilobu. Listy má stredne veľké, prevažne trojlaločnaté. Strapec je hustý s oválnymi bobuľami. Šupky bobúľ sú výrazne silnejšie ako u Rulandského Modrého, čím je Svätovavrinecké výrazne odolnejšie voči botrytíde. Je vhodná do ľahších teplých pôd. Poskytuje vysokú úrodu, avšak plodnosť nie je úplne pravidelná. Všeobecne je možné povedať, že vzhľadom na relatívne nízku pestovateľskú náročnosť a bohaté úrody je to jedna z najpopulárnejších odrôd v stredoeurópskych podmienkach. 

Gastrokombinácia: Svätovavrinecké sa ideálne snúbi s divinou, údeným mäsom, či iným tmavým mäsom aj v kombinácii s omáčkami, vhodne doplňuje tiež pikantné, korenené úpravy bravčového, hovädzieho, morčacieho, husí alebo kačice. Výnimočne vhodné pre slávnostné príležitosti, údajne neprekonateľné so sviečkovou na smotane, hríbovými jedlami alebo s pečeným bažantom. V studenej kuchyni vynikne v kombinácii so zrelými aromatickými syrmi.


Cabernet Sauvignon 
akostné odrodové 
Je to stará rímska odroda, poskytujúca vynikajúce červené víno so špecifickým odrodovým buketom po čiernych ríbezliach až pálivej paprike. Víno je krásnej rubínovej farby, s príjemnou tanínovou dochuťou, predurčené k tmavým mäsám, najmä k pečenej divine.

Scroll to top